Skip to content

 

Het bruizende Franse goud. Wie houdt er niet van. Helemaal in deze decembermaand mag een goed glas champagne natuurlijk niet ontbreken. Speciaal voor de gelegenheid schreef Jasper van Berghorst & Bos Wijnen – één van onze leveranciers – voor ons een blog over een heerlijk flesje bubbels. 

 

“I only drink champagne on two occasions. When I’m in love, and when I’m not.”

 

12 jaar geleden begon ons avontuur. Het plan was dat Berghorst dranken alle wijnen zelf zou gaan importeren. We wilden zelf een geheel nieuw assortiment samenstellen, veel wijnen proeven en niet onbelangrijk, kennis maken met de wijnhuizen. Daarvoor moet je toch echt op pad en de mensen en de filosofie achter het bedrijf leren kennen.

Dus, we stapten in de auto en reden naar de Champagnestreek om ons potentiële champagnehuis te gaan bezoeken. De reis ernaartoe was al een feest. We hebben een afspraak in Dizy, een pittoresk plaatsje in de Champagne. Eenmaal aangekomen blijkt er niemand thuis. De beste man bleek onze afspraak vergeten te zijn en vroeg of we later op de dag terug konden komen.

Wat zullen we tot die tijd eens gaan doen? Naar de buurman?, grapte mijn collega.

Dat bleek nog niet zo’n slecht idee. Na even speuren kwamen we uit bij het Champagnehuis Alain Bernard. Volledig op de bonnefooi lopen we het erf op om te vragen of er een mogelijkheid is om wat wijnen te proeven. En die mogelijkheid was er. En nee, niet in het proeflokaal, maar gewoon aan de keukentafel bij opa en oma met de hele familie. Mijn Frans is niet perfect, maar we spraken tóch dezelfde taal. We kregen de gehele selectie te proeven en de één was zowaar nog mooier en lekkerder dan de ander. Je begrijpt, we hadden ons Champagnehuis gevonden.

Met een productie van 35.000 flessen, zijn ze te klein voor de wijnbeurzen. Daar zouden we ze dus nooit zijn tegengekomen. Een mooi voorbeeld van klein maar fijn. En het bewijst ook maar hoe waardevol het is de streken echt te bezoeken. Een mooi verhaal om te vertellen. Elke keer weer.

Dan nog even over de champagne zelf… Het is een prachtige Premier Cru, gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir. Een fijne delicate bubbel met belegen tonen van fruit, noten en briochebrood. Echt een feestelijk glas wijn om samen met vrienden en familie de komende maand, maar eigenlijk altijd, mee te proosten!

Back To Top